Begin 2024 gaat Anne Arendsen vier maanden als vrijwilliger mee met de organisatie Mercy Ships. We zijn benieuwd wie Anne is, waarom ze mee wil en wat de organisatie eigenlijk precies doet?

Interview door Janno Kamphorst (oud-medewerker Mercy Ships)

Wie ben je? 

Mijn naam is Anne Arendsen. In 1996 ben ik samen met Erik in Zwartebroek neergestreken. Jarenlang hebben we aan ons nestje gebouwd en geklust, en samen hebben we drie kinderen gekregen.

Wat voor werk doe je?

Al jaren fiets ik iedere ochtend het dorp uit, op weg naar mijn werk bij de gemeente Amersfoort ’s Avonds fiets ik het dorp weer in. Ik werk voor de afdeling Cultuur. In mijn werk heb ik veel te maken met makers, beeldend kunstenaars, evenementen en culturele instellingen in Amersfoort. Superleuk, want daardoor ontmoet ik veel mensen die creatief zijn, en vol ideeën zitten!

Waar kennen mensen je van?

Mensen kenden mij vroeger van onze twee grote zwarte New Foundlanders. We hebben altijd honden gehad, maar die twee waren wel een opvallende verschijning. Altijd goed voor een praatje! Daarna hebben we nog een bruine Newfy gehad, en een zwarte labrador. Nu hebben we alleen nog Puck, een mengelmoesje. Het leuke van honden hebben is dat je zo vaak een rondje door het dorp maakt, dat je vanzelf mensen leert kennen.

De laatste jaren kennen mensen in Terbroek mij ook vanwege het overlijden van Erik. Veel mensen hebben met ons mee geleefd toen Erik in 2018 zelf zijn leven beëindigde. Ook nu nog is Erik vaak onderwerp van gesprek. Heel fijn, want hij vormt een belangrijk deel van ons leven.

Wat inspireert jou?

Mooie vraag! Ik raak geïnspireerd door mensen die een duidelijk doel in hun leven hebben, die weten waar ze voor gaan en zich daar ook vol voor inzetten. In mijn werk kwam ik jaren geleden zo iemand tegen. Nadine de Vos (toen nog De Goede). Rond haar 20ste kwam ze tot geloof. Door omstandigheden zegde ze haar werk op, ontwikkelde de training True You en richtte zich op het toerusten van jonge vrouwen. Ze werd leider bij Arise, de vrouwelijke evenknie van de 4e Musketier (een christelijke mannenbeweging). Afgelopen Pinksterweekend sprak ze op het hoofdpodium bij Opwekking. Daar kan ik echt met bewondering naar kijken: dat je gaat voor wat je echt belangrijk vindt in het leven, en je niet laat afleiden.

Ook kan ik geïnspireerd zijn door ‘vrije denkers’: mensen met een onderzoekende geest, die in staat zijn om iets van meerdere kanten te bekijken, die open en nieuwsgierig zijn. Kunstenaars hebben vaak zo’n andere manier van kijken en denken!

Je gaat mee met Mercy Ships, vertel eens: wat is dat?
Miljoenen mensen kunnen niet naar een dokter of ziekenhuis. Mercy Ships brengt met twee prachtige ziekenhuisschepen medische zorg in Afrika: de Global Mercy en de Africa Mercy. Op ieder schip worden operaties uitgevoerd (er zijn minimaal 5 operatiekamers en veel ziekenzalen). Aan boord worden lokale professionals opgeleid, en aan wal zijn er projecten in ontwikkeling van landbouw en infrastructuur.
Superslim om schepen te gebruiken: het is een relatief goedkope manier om het armste deel van de wereldbevolking met medische zorg te bereiken. Het schip vaart van haven naar haven. Vaak is een havenstad voor de lokale bevolking (redelijk) goed bereikbaar. Een ziekenhuisschip biedt een beschermde en schone omgeving om de kans op infecties minimaal te houden. Er is schoon drinkwater en er zijn sanitaire voorzieningen. En niet onbelangrijk, als het moet kan het schip ook snel weg.

Hoe worden mensen geholpen?

Aan boord wordt medische zorg gegeven. Dit gebeurt met honderden vrijwilligers: artsen, chirurgen, maar ook bakkers, kappers en schoonmakers. Er zijn meer dan 150 beroepen op een schip! Met operaties worden de meest voorkomende aandoeningen in Afrika aangepakt. Bijvoorbeeld gespleten lippen, tumoren, oogkwalen en ernstig vergroeide benen (bij kinderen). Met trainingen en medisch onderwijs draagt Mercy Ships bij aan de verbetering van de gezondheidszorg in een land. Zo kan de gezondheidszorg in een land zich blijven ontwikkelen, ook nadat het schip vertrokken is.

Hoe ben je tot deze keuze gekomen?

Het spreekt me erg aan dat het werk van Mercy Ships zo praktisch is: mensen – en vooral kinderen – worden geholpen op een manier die hun leven verandert. Alles is erop gericht om zo veel mogelijk mensen zo goed mogelijk te helpen. Heel direct, met medische zorg, maar ook met landbouwprojecten die helpen om gezond voedsel te verbouwen.

Wat ga je precies aan boord doen?

Omdat ik geen medische of technische achtergrond heb, kan ik vooral bijdragen in de algemene functies. De kans is groot dat ik in de keuken terecht kom. Worteltjes raspen en paprika’s snijden. Met 450 bemanningsleden op het ene schip, en 600 op het andere schip, plus patiënten, moeten er heel wat maaltijden per dag worden bereid!

Wat voor rol heeft het geloof daarbij voor jou?

Mercy Ships is een christelijke organisatie en het geloof speelt een belangrijke rol aan boord. Er zijn kerkdiensten en bijeenkomsten, maar ook in het werk wordt er bijvoorbeeld met elkaar voor moeilijke operaties gebeden. Mijn geloof is een belangrijke rode draad in mijn leven, maar ik heb het idee dat ik daarin veel bij ga leren: op het schip, in het werk en in het contact met de mensen in Afrika zijn God en geloof veel meer aanwezig dan in hoe ik mijn leven hier in Nederland leef.

Maar ook hier merk ik in de voorbereiding op de reis dat het iets op gang brengt. In mijn eigen geloof, maar ook bij ons als kerk. Werken aan zo’n gezamenlijk doel verbindt!

Hoe kunnen mensen je mee helpen op reis?

Het is hartverwarmend hoe mensen meeleven. Ik krijg zoveel mooie en steunende reacties. Dat op zichzelf is heel waardevol. Vanuit de gereformeerde kerk Zwartebroek wordt het project financieel ondersteund. Op 3 juni was er een prachtige Actiedag, onder andere voor dit doel. Daarnaast kunnen mensen mee bidden: er is een gebedsgroep opgericht, speciaal om voor de voorbereiding en de reis te bidden. Mensen kunnen me volgen via anneopzee.nl!

Wat hoop je te gaan ervaren?

Het lijkt me heel mooi om onderdeel te zijn van een groter geheel, en bij te dragen aan een betere gezondheidszorg voor mensen in Afrika. Ook lijkt het me fantastisch om daar met mensen uit alle windstreken samen te werken!
En op persoonlijk vlak hoop ik dat dit het begin is van een mooie invulling voor het tweede deel van mijn leven. Een nieuw perspectief, een nieuw doel.

Waar zie je het meeste tegen op?

Tja, ik denk dat ik mijn kinderen, mijn familie en mijn vrienden wel ga missen….. Gelukkig kunnen we digitaal contact houden. En ik denk dat ik zoveel nieuwe dingen ga meemaken dat ik waarschijnlijk niet heel veel tijd heb om aan thuis te denken!’

Waar zie je het meeste naar uit?

Het lijkt me heerlijk om op een totaal nieuwe plek met totaal andere dingen bezig te zijn. Even helemaal los van mijn eigen leven. Los van mijn eigen beslommeringen, me helemaal op anderen richten.

Tot slot: wat zou je tegen de lezer van 100% Terbroek willen zeggen?

Voor mij is dit een grote droom. Een droom waar ik een paar jaar geleden nooit over na zou hebben gedacht. Ik denk dat het belangrijk is om dromen te hebben, en gewoon op weg te gaan – ook al weet je nog niet precies waar je uit gaat komen.

Tegen de lezer van 100%Terbroek wil ik zeggen: deel je droom met anderen, onderzoek hoe het wél kan en ga stap voor stap op weg. Dan zul je zien: voor je het weet zit je zomaar op een schip in Afrika. 🙂